zaterdag 15 oktober 2011

De Kosmische Dans van Shiva bij CERN

De Kosmische Dans van Shiva bij CERN



Op 18 Juni, 2004, werd een ongebruikelijk nieuw oriëntatiepunt onthuld bij CERN, het Europese Centrum voor Onderzoek naar de Fysica van de subatomaire deeltjes (deeltjesversneller) in Genève - een 2m lang standbeeld van deIndische God Shiva Nataraja, Lord van Dans. Het standbeeld, dat Shiva' symboliseert, Shiva als de kosmische danser Koothan die zijn goddelijke dans uitvoert om een vermoeid heelal te vernietigen en voorbereidingen voor godBrahma te maken om het proces van verwezenlijking te beginnen, werd gegeven aan het CERN door de Indische overheid om het onderzoek center' te vieren; en voor een lange samenwerking met India.

Een speciale plaque naast het standbeeld Shiva bij CERN verklaart de betekenis van de metafoor van de kosmische dans van Shiva met verscheidene citaten uit de Tao van Fysica. Hier is de tekst van de plaque:
Ananda K. dat Coomaraswamy, het kijken achter het ritme van alle tijden de schoonheid, de macht en de gunst van Nataraja, schreef er eens over"het is het duidelijkste beeld van de activiteit van God welke om het even welke kunst of godsdienst kan van opscheppen!."

Meer onlangs, verklaarde Fritjof Capra dat de "Moderne fysica heeft aangetoond dat het ritme van verwezenlijking en vernietiging niet alleen duidelijk in de draai van de seizoenen en in de geboorte en de dood van alle levende schepselen ligt, maar ook de eigenlijke essentie van anorganische kwestie is" en dat "voor de moderne fysici,  Shiva' s dans de dans is van de subatomaire deeltjes."

Het is inderdaad zoals Capra besloot: "Honderden jaren geleden creëerden Indische kunstenaars visuele beelden van het dansen van Shiva, eenreeks van mooie bronzen beelden. In onze tijd, hebben de fysici de meest geavanceerde technologie gebruikt om de patronen van de kosmische dans af te beelden. De metafoor van de kosmische dans verenigt oude mythologie, zo godsdienstige kunst en moderne fysica."

(persoonlijk) Het opmerkelijk is dat ik enige tijd na het verschijnen van de oude vrouw spontaan informatie ben gaan opzoeken over de kwantum Mechanica en de Kwantum Fysica. Bij de Slegte viel uit de rekken de Bhagavad-Gitatrouwens een veel besproken boek onder de wetenschappers van Kwantumfysica. 

De ontelbare documenten, nota’s, boeken en ingesproken bestanden liggen te wachten om te verwerken, wat misschien wel mijn levenswerk zal worden.

Het begin...




Geen opmerkingen: